29.4.2024

rajnet

   

rubriky

Region
Města a obce
Turistický servis
Ochrana přírody
Památky
Tipy na výlet
Cykloservis
Zajímavosti
Představujeme
Lidé
Historie kraje
Názory
Odjinud
Rozhovory
Různé
Redakční zprávy
Archiv článků

RajNet

Redakce
Ikonka RajNetu
Napište nám
Hlavní stránka
Archiv článků

Turist. informace

INFOCENTRA
MUZEA v regionu
DOPRAVA

HRADY

Valdštejn
Kost
Trosky
Valečov
Frýdštejn
Rotštejn
Bradlec
Kumburk

ZÁMKY

Mnichovo Hradiště
Dětenice
Humprecht
Hrubý Rohozec

RajNet - Český ráj

Rajnet on-line

Rajnet si nyní čte 711 lidí.

Počet přístupů

2075

audity

RajNet

Nastavit RAJNET jako startovací stránku. Nastavit na start

Nastavit RAJNET do oblíbených položek. Do oblíbených

novinky e-mailem

Výpis komentářů k článku : Údolí Plakánek zdevastované

Re: Re: Re: Re: Těžba v údolí Plakánek [ODPOVĚDĚT]
Karel Mrlík - 15.5.2007 7:53:13
Nějak mi uniklo, kdo se v Plakánku kdy dopustil trestného činu. Nicméně se domnívám, že medializace by určitě věci mohla prospět. Třeba se tím naše milá vláda konečně začne zabývat, zákony změní a začne o přírodu trochu pečovat. Ale obávám se, že má momentálně na programu spíše rasové menšiny a raketové základny.
Re: Re: Re: Těžba v údolí Plakánek [ODPOVĚDĚT]
Karel Marel - 8.5.2007 13:37:50
Co takhle místo Jmen hloupých to celé nechat zveřejnit třeba v TV pořadu NEDEJ SE !. To by Vás všechna asi František z Českého ráje pěkněvypoklonkoval co? Šoltysová už je na řadě. Je zajímavé, že jinde a s jinými lidmi by to již dávno bylo podáno jako trestný čin a hlavy by padaly ...
Re: Plakánek a jeho devastace! [ODPOVĚDĚT]
Karel Mrlík - 25.4.2007 8:29:10
On to bude věčný problém. Pokud lesní zákon hovoří o tom, že majitel má povinnost les v mýtním věku vytěžit (jinak mu hrozí pokuta), tak se bude těžit i v těch rezervacích. Jediným řešením by asi bylo, aby Plakánek koupil stát (nebo rozumný soukromník) a zavedl tam nějakou bezzásahovou zónu. Bohužel by to logicky byly "vyhozené peníze" (proč by někdo v dnešní době kupoval les a dělal tam bezzásahovou rekreační zónu, když se dřevo pak nedá speněžit). O cestu se nebojím. Jednou ji přejede buldozer a je zase srovnaná.
Plakánek a jeho devastace! [ODPOVĚDĚT]
Lukáš - 24.4.2007 20:27:33
No bydlím kousek od něj a rád tam jezdím na kole! Bylo to vždy krásný údolí,ale tuhle prasečinu co tam provedli na to se nedá koukat!! Tohle by si měl někdo zodpovědět!! Myslím,že my už se jeho původní krásy nedočkáme,nejdřív tak naše děti! Kdo souhlasí??
Re: Údolí Plakánek zdevastované [ODPOVĚDĚT]
Magdalena - 19.4.2007 11:30:08
Víte co, neplačte nad tím, že těžbou stromů se změnila scenérie, naopak otevřou se nám opět jiné pohledy na blízká místa - přeci odhalené skály mají svůj půvab. Už příští sezónu v nových podmínkách bude všechno vypadat jinak, zazelená se, rozkvete..... Ale jedno mi není jasné, že dle zákona, jak je níže uvedeno,není majitel povinnen upravit komunikaci, když v rezervaci platí běžně poměrně tvrdá kritéria na cokoli. P.S. A prosím Vás, je hezké, že víte komu který objekt patří, ale v zájmu zachování soukromí mi připadá nevhodné takové informace zveřejňovat!!!
Údolí Plakánek zdevastované [ODPOVĚDĚT]
Zuzka - 19.4.2007 11:10:33
Plakánek od slova plakat. Při pohledu na fotky se mi to přihodilo.Nevím, kdy a v jakém věku stromů se musí co těžit, nevyznám se v majitelích stromů, cest ani ničeho jiného, jen vidím, že zatímco na podzim jsem prošla malebným koutem, na jaře vidím úděsné obrázky. Doufám jen, že pan Dvořák poznal, kde to má vůbec chalupu .
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Michal - 19.4.2007 9:24:10
Jistě, soukromý pozemek a cesta, mýtný les...Potom tedy jako laik nerozumím, proč "Přírodní rezervace" může vypadat i takto :-(
plakánek [ODPOVĚDĚT]
dana - 19.4.2007 8:19:07
plně se ztotožňuju s rozhořčením p.Sluky.Četla jsem stanovisko odborníků,které je na těchto stránkách i všechny odborné komentáře a píšu naopak za laiky.Proč máme chráněná území,když stromy v nich musí být káceny podle "mýtného"věku?Neměly by se v CHKO kácet až když ohrožují,zlomí se atd?Přestože má toto území soukromého majitele,neměla by mít navrch příroda?Když už se tak stalo,proč někde na začátku cesty nevisí alespoň zdůvodnění co a proč se zde děje?Pro ty,kdo si sem jedou odpočinout,je první pohled na to, jak to tu vypadá,spíš infarktová situace....
Re: Re: Těžba v údolí Plakánek [ODPOVĚDĚT]
Aleš Hoření - 18.4.2007 14:51:36
OK, jen doplním pro dokreslení všech detailů - povinnost zalesnit holinu je sice dána lesním zákonem, a to do dvou let od provedení těžby, ovšem v souladu s přílohou č. 3 k vyhlášce MZe č. 83/1996 Sb. by zde hrozila opětná výsadba v podstatě smrkové nebo borové monokultury, ve které by podíl dřevin z rekonstruované druhové skladby lesa (tj. přirozené druhové skladby - buk, dub, jedle apod.) mohl činit pouhých 5%. Jinými slovy dosáhnout dohody a provést zalesnění 10% olše podél břehu rybníka, 20% jedle, 50% buku, 10% dubu, a pouhými 10% smrku je z hlediska ochrany přírody úspěch. Navíc byl v lokalitě v souvislosti s těžbou zlikvidován nepůvodní invazní druh trnovník akát. Souhlasím s Vámi, že pokud by cizí věc, v tomto případě cesta, byla poškozena, jednalo by se spíše o problém majetkoprávní. Ovšem cesta údolím Plakánek je v majetku společnosti Kinský dal Borgo, a.s. - tedy oni si poškodili svou vlastní cestu. Toto je problém zásadní - v Českém ráji je údržba turistických stezek dlouhodobě neřešeným problémem. Ochrana přírody finančně přispívá (v rámci programu péče o krajinu) k řešení problematiky eroze pouze v případech, kdy jsou ohrožovány samotné předměty ochrany toho kterého území.
Re: Těžba v údolí Plakánek [ODPOVĚDĚT]
Zuzana - 18.4.2007 12:07:28
Váš příspěvek mě potěšil v tom smyslu, že tedy SCHKO v této věci učinila jisté aktivní kroky, ale přiznejme si, že o nové výsadbě se nejedná, to je prostě samozřejmost daná zákonem. Oprava cesty poničené těžkou těžební mechanizací, jak vyplývá z příspěvku je jen a jen věcí dobré vůle? To mi připadá, že jste na CHKO smířeni s tím, že se spol. Kinský dal Borgo a.s. nemusí starat, když nám chybí zákon. Zákon nechybí,přeci poškozování cizí věci je nezákonné, či nikoliv?
Těžba v údolí Plakánek [ODPOVĚDĚT]
Aleš Hoření - 18.4.2007 11:44:04
Správa CHKO je orgánem veřejné správy a jako taková se musí nezbytně držet legislativního rámce. Pokud jde o možnosti Správy CHKO ovlivnit dění v přírodě nad rámec zákona, je nutno říci, že tato možnost je zcela závislá na dobré vůli druhé strany, v případě těžby v Údolí Plakánek na společnosti Kinský dal Borgo a.s. Nejvyšší právní předpis tohoto státu, Ústava České republiky v Hlavě první článku 2 odstavci 4) říká: "Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá." Samozřejmě je zájmem Správy CHKO, aby území přírodní rezervace bylo v co nejlepším stavu. K dosažení tohoto cíle jsme průběžně jednali s vlastníkem území, společností Kinský dal Borgo, a.s. Po těchto jednáních jsme dosáhli nad rámec legislativních možností dohody o zalesnění původně převážně jehličnatých porostů (nyní vytěžených) dřevinami z přirozené skladby lesa a bylo také přislíbeno provedení opravy cesty po přibližování dřeva a další dílčí dohody k území. Ovšem dodržení těchto dohod závisí zcela na společnosti Kinský dal Borgo. Rád bych se ještě vyjádřil k neserióznosti ze strany redakce Rajnetu ve formě oné "jedovaté poznámky v závorce", že se pod stanovisko Správy CHKO k těžbě v údolí Plakánek pravděpodobně nikdo nechce podepsat. Není tomu tak. Vzhledem k tomu, že jsem se na tomto stanovisku podílel, tímto se pod ně s klidným svědomím podepisuji.
Re: nejen Plakánek [ODPOVĚDĚT]
Zuzana - 17.4.2007 11:42:44
Tak jak tak na opravu cesty musí padnout i veřejné finance, obecní majetek (a domnívám se, že zmíněná cesta je obecním majetkem) se musí udržovat, bez toho to nejde. A obec se ve vlastním zájmu musí domluvit s Lesy na kompenzaci za vzniklé škody. Chce to jenom nesedět na židli a aktivně řešit problémy. Tak s chutí do toho, daňový poplatník čeká.....
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Zuzana - 17.4.2007 11:02:12
Všichni víme, že těžba je věc nutná a zanechává po sobě viditelné stopy, ale..... všechno lze napravit, postačí, když se dotčené instituce sejdou a domluví. Iniciátorem by měla být SCHKO Turnov. A přátelé, ruku na srdce, všichni kdo toto místo známe víme dobře, že cesta Plakánkem už dlouhá léta potřebuje zásadnější údržbu! Tak si myslím, že právě teď, když je vytěženo a nehrozí žádné další práce, vyžadující použití těžké techniky, by byla ta nejvhodnější příležitost. Věřím, že SCHKO Turnov se projeví jako dobrý hospodář a ukáže co umí.

Přidat komentář


***


Český ráj : Název Český ráj vznil přibližně kolem roku 1870 v Lázních Sedmihorkách nedaleko Turnova. Mezi tehdejší lázeňské hosty patřívali přední představitelé českého kulturního a společenského života.  Tito vlastenci, prodchnuti doznívajícím národním obrozením a romantismem té doby, vyjádřili svůj obdiv okolí Sedmihorek a nazvali je Českým rájem. Tento romantický název se stal tak oblíbeným a vžil se natolik, že se stal turistickým pojmem pro celou rozsáhlou oblast severovýchodních Čech



RajNet - vydává redakce.        -