Pomoc zraněnému horolezci přišla z vrtulníku

*  moh - 20.4.2011

Hrubá Skála – Skalní město - Přímo z vrtulníku letecké záchranné služby řídil dnes kolem 13 hodiny Stanislav Mackovík záchrannou akci ve Skalním městě. Pomoc ze vzduchu vyžadoval mladý horolezec, který se po pádu ze skalní věže zaklínil v jedné nepřístupné šterbině. Na jeho záchraně se vedle posádky vrtulníku podíleli ještě profesionální hasiči a policie.

„Musel jsem řídit slaňování našeho záchranáře a současně navigovat pilota vrtulníku,“ říká Mackovík. „Lyžiny vrtulníku Eurocopter byly chvílemi jen půl metrů od skály, nad kterou jsme viseli,“ popisuje dále složitou situaci.

Záchránář poskytl horolezci první pomoc a potom jej ve zvlášním vaku a za spolupráce hasičů spustil ze skalní terasy. Po dalším ošetření a stabilizaci zdravotního stavu lékařem skálolezce dopravil vrtulník na traumacetrum liberecké nemocnice.

Vzhledem k poranění hlavy byl zraněný muž během transportu na řízeném dýchání. Stanislav Mackovík je v současnosti ředitelem Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Jako záchranář má už za sebou nespočet startů a nejrůznější akce v podvěsu pod „stojícím“ vrtulníkem nebo slaňování do nepřístupných míst pro zraněné piloty či uvízlé horolezce, tak i nepozorné turisty a lyžaře.

(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 16.5.2024 10:51:32 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------