SKALÁK přišel o další lezeckou legendu

*  moh - 7.5.2012

HRUBÁ SKÁLA – Poslední dubnový den tiše odešel Radovan Kuchař. Jeho zarmoucená rodina oznamuje, že poslední rozloučení s Radanem připravují na pátek 11. května do smuteční síně v Turnově od 10 hodin.

Měl jsem to štěstí se s Radovanem mnohokrát sejít, spolupracovali jsme na rozhlasovém pořadu o jeho partě kamarádů horolezců ze stráně pod zámkem, která se díky jim stala chatovou oblastí – místem největšího soustředění špičkových sportovců v naší republice. Naposledy to bylo nad přípravou textu o zajímavostech HRUBOSKALSKA, které se nedostaly do turistických průvodců. Postekli jsme si, že Skaláku a vůbec zdejšímu regionu schází ta parta lidí, která pod jeho vedením opravovala různé cesty, včetně zábradlí a schodišť na exponované vyhlídky, a také další turistický mobiliář. Když odešel RADAN do důchodu, velel takové skupiněz TJ Český ráj, která o prázdninách odevedla pro krajinu a přírodu záslužné dílo... Kancelář byla v Řezníčkově vile, bydlelo v chatě na Podháji a za dobrým jídlem se chodilo za Petrem Jůnou do zotavovny v Sedmihorkách...

“Víte, mně se tehdy podařilo od starostů z okolních obcí sehnat peníze, takže kluci si něco také vydělali. Chtěli jsme tím dokázat, že horolezci dovedou přírodě a Českému ráji také pomoct. Jeden čas se totiž uvažovalo o tom, že se nám Skalák pro sportovní lezení uzavře, a to by bylo nepředstavitelný..."

(moh)
------
Radovan Kuchař se narodil v Turnově 22.října 1928. Byl nejúspěšnějším československým horolezcem 50. a 60. let, začínal ve Skaláku a postupně zdolal se slovenskými a českými horolezci řadu výstupů a prvovýstupů v zimních Vysokých Tatrách, v Alpách, a v dalších světových horách a kopcích.
Patrně úraz na noze ho v roce 1970 vyčlenil z Expedice PERU...

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 21.9.2024 5:28:49 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------