Opět Severočeský kraj? aneb u nás v Absurdistánu

*  Talli - 15.1.2004

     Tak jsme se probudili do roku plného zdražování. Nesmyslných daní a také , nejspíš pro zasmání nám, naši zákonodárci vymysleli zákon k ustavení sedm nových územně správních celků. Což v praxi znamená obnovení Severočeského kraje s krajským městem Ústí nad Labem. A současný Krajský úřad v Liberci by byl jakousi „filiálkou“ Ústí. Pro obyvatele našeho regionu by to znamenalo jezdit za každým důležitějším „lejstrem“ do až 150km vzdáleného Ústí nad Labem.

     To bohužel není nevydařený novoroční vtip, ale skutečný návrh našich zákonodárců. Proti tomuto nesmyslu se rázně staví krajští úředníci, senátoři i poslanci Libereckého kraje. A také každý občan, který se o chystané podivné změně územního uspořádání doslechne.

     Ve středu 14. ledna svolal liberecký hejtman Pavel Pavlík jednání všech poslanců, zastupitelů a senátorů Libereckého kraje. Na programu bylo jednání o výše zmíněném zákonu. Společně vydali prohlášení, v němž požadují rozčlenění České republiky na 14 správních krajů. K němu se připojila řada hejtmanů z jiných krajů.

     „Správní členění státu by mělo odpovídat také samosprávnému členění. Protože jestliže parlament přijal ten spojený model, kdy kraje vykonávají samosprávu i státní správu v přenesené působnosti, tak teďko do toho vznášet zase něco dalšího je naprostý nesmysl. My vlastně bychom nevěděli, co by měl náš krajský úřad dělat. Pokud by existovala krajská působnost na úrovni Severočeského kraje tak jak to navrhuje Ministerstvo vnitra. Teď byl k Liberci přičleněn i okres Semily a najednou by došlo k tomu, že nikdo nebude vědět kdo co dělá. Obce z našeho současného východního konce, tedy Jilemnicko a okolí, by asi znovu začalo uvažovat o připojení zpět k Hradci Králové. Já se domnívám, že Liberec, jako krajské město by měl poskytnout všem občanům plný komfort,“ osvětlil nejasnou situaci v rámci možností liberecký hejtman Pavel Pavlík.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 16.5.2024 10:58:50 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------