Cykloturistika s otazníky – II.

Jan  Štěpánek - 16.4.2004

        V regionálním vydání MF Dnes (15.4. 2004) se objevil článek CYKLISTÉ DÁL SMÍ NA ZLATOU STEZKU. Pokud by snad po takovém oznámení někdo usoudil, že konečně vítězí zdravý rozum, bude rychle vyveden z omylu.

     Cituji: I nadále budou moci cyklisté jezdit po oblíbené Zlaté stezce mezi hradem Valdštejn a zámkem Hrubá Skála. Klub českých turistů a CHKO Český ráj ustoupily od záměru vypovědět cyklisty… Klub českých turistů i CHKO chtěly především zabránit častým střetům mezi pěšími a cykloturisty. "Na ty si stěžovalo hodně lidí. Navíc kola škodí přírodě, takže by ji toto omezení pomohlo chránit, " vysvětlila vedoucí Správy CHKO Český ráj Lenka Šoltysová… "Druhým důvodem, proč jsme omezení odsunuli, bylo málo času. Klub nedostal včas podklady pro nové značení. Dohodli jsme se, že akci ještě projednáme. Nejdříve se trasa uzavře za rok," řekla Šoltysová.

     Před čím by nejen Zlatá stezka měla být doopravdy chráněna, se mohli pracovníci CHKO seznámit před rokem na odbočce vedoucí k Radči. Pro lesní cestu, rozježděnou pravděpodobně lesáckou technikou, se v tehdejším stavu hodilo jedině slovo "tankodrom".

     Pokud za ochranu přírody budou nadále vydávány osobní animozity či lásky odpovědných činitelů, čeká Český ráj nelehká budoucnost. Nejde totiž o jednu konkrétní trasu a o její uzavření z pochybných důvodů, ale o celkové podmínky pro cyklistiku v oblasti.

        Když už ochranáři s ročním odkladem přestanou nekompetentně vyučovat slušnému chování, mohli by také veřejně vysvětlit, proč jeřábům popelavým začala vadit cyklostezka u Komárovského rybníka až potom, co lokalitu po rozšíření začala spravovat CHKO. Mimochodem: mezi touto cestou a rybníkem se nachází autocamp a před Srbskem jen rozsáhlé louky. Celoročně ji využívá přibližně stejné množství pěších a cyklistů. A nejsou to cyklisté, kteří se prohánějí se svými psy po okolních lesích a loukách nebo tudy občas kodrcají autem. Pokud zvítězí "odborné" důvody pro uzavření této cesty cyklistům, očekávám, že připravované přestavby campů na obou březích budou alespoň v jarních měsících zastaveny, aby ptactvo netrpělo.

        Co čeká cestovní ruch v Českém ráji, pochopili kromě cyklistů nejrychleji provozovatelé restaurací. Podle zprávy ČTK (12.4. 2004) RESTAURACE V ČESKÉM RÁJI JSOU PROTI UZAVŘENÍ NĚKTERÝCH CYKLOTRAS, vyvolali schůzku s představiteli Správy CHKO, protože se bojí o své výdělky. Cituji: "Domluvili jsme se s podnikateli na společných seminářích," uvedl Bílek (pracovník CHKO). Ekologové budou s podnikateli kromě jiného probírat, jaké druhy cestovního ruchu jsou pro Český ráj přijatelné. Silně mě mrzí, že hostinští na oplátku ochranářům neporadili, jak provádět ochranu přírody v Českém ráji, a které druhy z rostlinné a živočišné říše chránit a které ne.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 22.10.2024 5:01:51 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------