Kurz pro mírně pokročilé sýraře

*  Talli - 7.2.2008

Cílem sýrařského kurzu pro mírně pokročilé je seznámit účastníky se zpracováním mléka na farmách v minimlékárnách . Prakticky si tak vyzkoušet různé technologické postupy jednotlivých mléčných výrobků. Kurz je zaměřen na postupy a principy ve výrobě mléčných výrobků, poukázání na rozvoj minimlékáren a minisýráren, upozorněním účastníků na základní zásady výrobní a hygienické praxe při zpracování mléka, legislativu a kritických kontrolních bodů. Kurz je určen především pro zkušenější farmáře při zpracování mléka, kteří se chtějí dovědět více o mlékařství a sýrařství a jejich interpretaci pro faremní zpracování a studenty odborných škol. Organizátoři tak chtějí podpořit vznikající drobné a střední zemědělství spojené s chovem domácích zvířat s produkcí mléka v našem kraji

25. - 27. dubna 2008 pátek od 17. hodiny do neděle 16. hodiny .Všechna práva na drobnou změnu programu vyhrazena.

Počet účastníků je omezen na 15 osob.

Pro podání závazných přihlášek a bližších informací kontaktujte prosím paní Martinu Filipovou na mob.čísle 774678023 nebo na e-mailu martina.filipova@prvo.cz do 18. dubna 2008, budou registrováni i náhradní účastníci kurzu.

Kurz se uskuteční v prostorách profikuchyně - prosíme účastníky, aby si opatřili vhodnou obuv (bílé pláště a pokrývka hlavy budou k dispozici u pořadatelů). Ozdravovna Radostín, o.p.s v Radostíně u Sychrova, prostor profikuchyně www.ozdravovnaradostin.cz

Cena kurzu bude zhruba 1 000 ,- Kč za osobu (cena zahrnuje stravu, ubytování a příspěvek na pronájem prostor, surovinu pro zpracování a upomínkový certifikát).

PROGRAM

Význam faremního zpracování mléka

Složení a vlastnosti mléka

Základy technologického zpracování kozího/kravského mléka na kysané výrobky, přírodní nezrající sýry,polotvrdé a tvrdé sýry, pařené, zrající a uzené sýry, máslo, (k dispozici bude kravské i kozí mléko). Čisté mlékařské kultury, syřidla a pomocné látky při výrobě mléčných výrobků

Zásady správné výrobní a hygienické praxe, hygienické minimum, HACCP, problematika faremního zpracování mléka

Zařízení minimlékáren a minisýráren a uvádění výrobků do oběhu, platná legislativa a předpisy (možná účast hosta z KVS nebo SVS ČR)
Ochutnávka jednotlivých výrobků, diskuze na volná témata

K dispozici mnoho odborné literatury, promítání výroby sýrů ze zahraničí, potřebné kontakty a tipy na výrobce mlékařských kultur, zařízení či poradenství martina.filipova@prvo.cz

malakozifarma@seznam.cz

-------------------------------------------------------------------------------- Jakékoliv dotazy, návrhy, připomínky zasílejte na mail malakozifarma@seznam.cz.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 22.11.2024 0:00:05 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------