Sdružení Dědina z Tatobit bilancovalo

*  moh - 1.4.2008

Tatobity - Plný hostinec U Studničků přivítal v sobotu 29. března odpoledne účastníky už šesté valné hromady aktivního Občanského sdružení Dědina, které se věnuje odkazu velkého českého malíře Jana Dědiny. Bilancování uplynulého roku bylo proto velmi úspěšné.

Zprávu o činnosti přednesl zakladatel a předseda sdružení Petr Pešek. K velkým úspěchům Petr Pešek při čtení výroční zprávyloňského roku patří například odhalení pamětní desky Janu Dědinovi v historické budově umělecké školy v Turnově. Připomíná, že malíř tam měl první velkou výstavu v Českém ráji po návratu z francouzského exilu už v roce1909. Desku společně odhalily vnučky malíře - Jana Čáblíková a Alena Strasmajerová. Sdružení také obnovuje a udržuje staré tradice a obyčeje, třeba každoroční vynášení Zimy, Slavnosti lípy a hlavně pečuje o Malířovu zahradu na okraji Tatobit. Ta se stává místem koncertů ve volné přírodě i dalších společenských aktivit. Tady začíná značená naučná turistická stezka, která bude letos Vnučky malíře Jana Dědiny vloni v Turnověotevřena. Na řadě akcí se podílejí místní školáci a junáci ze střediska Lípa. Postupně tu vzniká názorný geopark, představující horniny z okolí této podkozákovské obce.

Jednání v hostinci pozdravilo mnoho hostů z jiných občanských sdružení Turnovska, třeba Otakar Grund a Václav Jenšovský, Zdeněk Mrkáček, starostka Tatobit Lenka Malá, vedoucí Junáků Jiří Bakeš, a také senátor Jaromír Jermář. V diskuzi vystoupil také vedoucí pražské pobočky sdružení Jan Vašátko a uvedl, že česká Národní galerie má ve svých Hraje a zpívá Kateřina Matysovádepozitářích osm Dědinových obrazů, ale ani jeden nemohou návštěvníci zatím vidět. Snaží se proto, aby se situace konečně změnila. Přijeli také manželé Procházkovi z rodné obce malíře Dědiny ze Strak u Nymburka. Všem pak přišla s kytarou zazpívat Kateřina Matysová.

K Občanskému sdružení Dědina se nyní hlásí 91 členů z blízka i z daleka, například až z Bagdádu, Toronta, Dubaje či New Yorku. Členem se stala právnická osoba - Muzeum Českého ráje v Turnově.

(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 16.5.2024 6:42:54 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------